STANOWISKO SEJMIKU WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO z dnia 25 czerwca 2018 roku w sprawie przeciwdziałania skutkom suszy

Tytuł
Data
2018-06-25

STANOWISKO

SEJMIKU WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO

z dnia 25 czerwca  2018 roku

w sprawie przeciwdziałania skutkom suszy

Sejmik Województwa Podlaskiego z wielkim niepokojem przyjmuje informacje dotyczące suszy, która kolejny raz dotknęła m. in. obszar województwa podlaskiego. Fatalne dla rolnictwa warunki agrometeorologiczne wystąpiły przez znaczną część kwietnia, maja i trwają do tej pory. Niedobór opadów atmosferycznych i nadmierne przesuszenie gleb powoduje powstanie znacznych strat w uprawach rolnych. Duży deficyt wody znacznie obniży plony, a w konsekwencji pogorszy sytuację finansową wielu gospodarstw rolnych.

Popierając w pełni stanowisko Podlaskiej Izby Rolniczej z dnia 15 czerwca 2018 r. skierowane do Wojewody Podlaskiego, Radni Sejmiku Województwa Podlaskiego apelują o bezzwłoczne wdrożenie niezbędnej pomocy na rzecz gospodarstw dotkniętych suszą poprzez:

1. Ogłoszenie klęski suszy na terenie województwa podlaskiego. Należy przy tym uwzględnić straty w użytkach zielonych w bilansie wskazywanym przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Właśnie te straty są szczególnie dotkliwe w kontekście hodowli bydła mlecznego, które stanowi najistotniejszy dział produkcji w regionie.
  2. Wyasygnowanie środków na adekwatne wynagrodzenie na rzecz osób biorących udział w szacowaniu, aby dodatkowo zmotywować komisje do jeszcze bardziej wytężonej pracy – zwłaszcza w godzinach ponadwymiarowych w celu jak najsprawniejszego przeprowadzenia szacowania w poszkodowanych gospodarstwach.
  3. Ponadto, mając na względzie sytuację, że wszystkie zasoby kadrowe w terenie oraz narzędzia finansowe związane z przeciwdziałaniem klęsce suszy spoczywają po stronie rządowej, wnioskujemy o niezwłoczne zaangażowanie pracowników agend rządowych – zwłaszcza tych, dysponujących personelem w strukturach powiatowych, do pracy w komisjach szacujących straty w uprawach (np. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, ośrodki doradztwa rolniczego, Instytut Ochrony Roślin, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego).

Jednocześnie Radni Województwa Podlaskiego wyrażają zaniepokojenie informacją, iż prace nad Planem przeciwdziałania skutkom suszy w naszym regionie nadal trwają. W zaistniałej sytuacji dokument ten ma kluczowe znaczenie. Ponadto mając na uwadze potrzebę długofalowego ograniczania strat w rolnictwie wynikających z powtarzających się anomalii klimatycznych, rolnicy oczekują zwiększenia nakładów na realizację programu małej i wielkiej retencji wód.

W załączeniu przekazuję pismo Podlaskiej Izby Rolniczej znak: PIR.A.P./221/2018 z dnia 15 czerwca 2018 r.

Otrzymują:

1. Pan Mateusz Morawiecki - Prezes Rady Ministrów