Stanowisko Sejmiku Województwa Podlaskiego z dnia 27 kwietnia 2020 roku w sprawie realnego zagrożenia dla rolnictwa spowodowanego niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi

Tytuł
Data
2020-04-27

Stanowisko

Sejmiku Województwa Podlaskiego

z dnia 27 kwietnia 2020 roku

w sprawie realnego zagrożenia dla rolnictwa spowodowanego

niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi

Radni Województwa Podlaskiego zwracają się z apelem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie pilnych i skutecznych działań zmierzających do poprawy niezwykle trudnej sytuacji rolników po raz kolejny dotkniętych suszą.

Bezśnieżna zima oraz długotrwały niedostatek opadów atmosferycznych doprowadziły do nieodwracalnych zmian w środowisku. Obniżony poziom wód gruntowych, wysychające cieki wodne, zdegradowane torfowiska, obniżone lustra wody to skutek wyraźnego deficytu wody, który ma bezpośredni wpływ także na gospodarkę rolną powodując znaczne straty w funkcjonowaniu gospodarstw. Dodając do tego fakt, iż w związku z centralizacją zarządzania zasobami wodnymi od kilku lat nie są realizowane w naszym województwie żadne projekty w zakresie melioracji wodnych podstawowych i szczegółowych nakierunkowanych na tereny rolnicze – katastrofalne konsekwencje kolejnej suszy wydają się być pewne.

Dotkną one nie tylko bezpośrednio producentów rolnych, ale w dalszej perspektywie także konsumentów. Znacząco niższe plony z pewnością przełożą się na wzrost cen artykułów rolno-spożywczych.

W związku z powyższym Sejmik Województwa Podlaskiego zwraca się do Ministra Rolnictwa o podjęcie natychmiastowych działań a także przyjęcie systemowych rozwiązań pomocowych skierowanych do rolników, których dorobek i praca zagrożone są skutkami kolejnej suszy.

Powrót na początek strony